Inspiratiesessie ‘Aan de slag met ketenaanpak valpreventie’

- 28 May 2024 -

Aan de slag met ketenaanpak valpreventie

Op 4 juni as organiseert het Mijnstreek Inspiratie Platform samen met de Academische Werkplaats Publiek Gezondheid ‘Mosa’ een inspiratiesessie rondom valpreventie.

Programma


10.45 uur: Inloop


11.00 uur: Welkom

Mandy Leurs, onderzoeker/epidemioloog en programmacoördinator AWPG Mosa;
Jessie Meis, procesbegeleider Mijnstreek Inspiratie Platform

11.10 uur: Opening

Dennis Muris, beleidsadviseur, GGD Zuid-Limburg

Dennis opent de bijeenkomst en spreekt over GALA, geeft een toelichting op de ketenaanpakken en het belang van ketenaanpak valpreventie.

11.30 uur: In balans : valpreventie door MeanderGroep in gemeente Kerkrade

William Valkenburg, Manager Paramedische Dienst, MeanderGroep;
Youri Poper, Beweegagoog en valpreventiecoach, MeanderGroep

In Kerkrade loopt de valpreventie cursus/training In Balans voor 65+ inwoners van de gemeente Kerkrade die nog zelfstandig op de been zijn. William Valkenburg en Youri Poper lichten toe waarom “In Balans” anders is dan de andere valpreventietrainingen, en vertellen hoe het programma eruit ziet (de aanpak van het programma). Neem ook zij u mee in de samenwerking met de gemeente Kerkrade, en zij laten de opmerkelijke resultaten van de eerste 4 groepen zien.

12.00 uur: Lunch en mogelijkheid tot netwerken


12.30 uur: Ketenaanpak valpreventie door Stichting Ecsplore in Sittard-Geleen en Stein

Dean Wolters, Manager Stichting Ecsplore;
Anna Beissel, projectleider valpreventie, Gemeenten Sittard-Geleen en Stein

Dean Wolters zal toelichten wat Ecsplore is en wat Ecsplore doet in verschillende regio’s in Zuid-Limburg op het vlak van sociaal werk en preventie. Daarna zal Anna Beissel toelichten hoe de ketenaanpak valpreventie in Sittard-Geleen en Stein wordt opgepakt, van welke capaciteiten Ecplore gebruik maakt om ouderen te bereiken en welke samenwerkingen hieruit tot stand zijn gekomen met het doel voor duurzame ketenzorg op maatschappelijk en zorgdomein.

13.00 uur: Vitaal en veilig thuis: vallen voorkomen vanuit netwerken in Eijsden-Margraten

Sandra Beurskens, projectleider, Gemeente Eijsden-Margraten;
Miranda Husson, ergotherapeut, ergotherapiepraktijk Husson

In Eijsden-Margraten werken verschillende zorg- en welzijnsprofessionals, de gemeente en inwoners aan het valpreventieprogramma ‘Vitaal en Veilig thuis’. Projectleider Sandra Beurskens legt uit hoe de netwerkaanpak in samenwerking met het burgerinitiatief Sociaal Centrum Eijsden tot stand is gekomen, hoe het eruit ziet en wat de uitdagingen zijn. Ergotherapeut Miranda Husson deelt de ervaringen over de voorlichting en uitgevoerde preventieve beweeginterventies. Welke ouderen worden bereikt en hoe worden ze gemotiveerd tot deelname?

13.30 uur: Interactieve discussie

 

14.00 uur: Afsluiting