- 04 May 2023 -

Voortgang project Samen Gezond

Het project Samen Gezond (ook wel bekend als co-ownership Mijnstreek) is een van de initiatieven in de Mijnstreek om burgers in beweging te brengen zelf aan de slag te gaan met hun gezondheid. Bij Samen Gezond gebeurt dat via communities. Als adviseur bij Burgerkracht Limburg heeft Eric Apon in vier verschillende wijken tal van bijeenkomsten georganiseerd. Tijdens de bijeenkomst gaan aanwezige burgers aan de slag met verschillende thema’s rondom Positieve Gezondheid.

  • Lichaam (lichaamsfuncties)

Met de huisarts of een bewegingscoach in gesprek over beter slapen, meer bewegen en fitter worden.

  • Gevoel en gedachten (mentaal welbevinden)

Met de praktijkondersteuner of een therapeut praten over omgaan met verandering, je beter kunnen concentreren en rust in je hoofd. Je weer vrolijk en blij voelen.

  • Zinvol leven (zingeving)

Waar word jij blij van? Samen in gesprek over het bereiken van doelen, blijven leren en dingen doen waar jij gelukkig van wordt.

  • Kwaliteit van leven

Met de wijkagent in gesprek over veiligheid in de wijk. Praten met een budgetcoach over rondkomen met je geld.

Leren van elkaar en samen de wijk beter maken.

  • Meedoen

Met een wijkprofessional in gesprek over leuke dingen doen, het maken van vrienden en meedoen met activiteiten in de wijk. Samen maken we de wijk leuker.

  • Dagelijks leven (dagelijks functioneren)

Met de fysio in gesprek over oefeningen die helpen om dagelijkse dingen te kunnen blijven doen. Met de thuiszorgmedewerker in gesprek over mogelijkheden tot ondersteuning.

Eric: “We organiseren de bijeenkomsten het hele jaar door. Per locatie organiseren zijn dat er ongeveer 20. Tijdens de bijeenkomsten willen we mensen inspireren en laten nadenken over hun gezondheid. Eric Apon is daar waar de burger is en praat met mensen die te maken hebben met achterstanden om te achterhalen of zij zelf aan de slag te gaan met hun gezondheid via communities.”

Hier vind je meer informatie over dit project.