- 16 September 2020 -

De zorg werkt veilig in Zuid-Limburg, ook in corona-tijd

‘De zorg werkt veilig in Zuid-Limburg, ook in corona-tijd’. Zo luidt de campagne-slogan die Zuyderland samen met de GGD Zuid-Limburg en alle zorgaanbieders in onze regio vanaf vandaag laat horen. Op die manier benadrukken we samen dat zorgorganisaties in Zuid-Limburg extra maatregelen hebben genomen en daarom ook in deze corona-tijd op een veilige manier kunnen werken. Wel vragen we patiënten, cliënten en bezoekers om zich aan de veiligheidsmaatregelen te houden. Zo zorgen we er samen voor dat de zorg zo veel mogelijk kan blijven doorgaan. Ook bij een toename van corona-besmettingen.

Zorgverleners willen in deze corona-tijd iedereen op een veilige manier zorg blijven bieden. Daarom kijken de huisarts, medisch specialist of verpleegkundige vaak eerst of ze een patiënt telefonisch of via beeldbellen kunnen helpen. Het zijn dezelfde hulpverleners die dezelfde zorg verlenen, alleen soms op een andere manier.

Veiligheidsmaatregelen
Als de zorgverlener denkt dat het toch beter is om een patiënt in levende lijve te zien, dan is dat gewoon mogelijk. Op een veilige manier. Ziekenhuizen, huisartspraktijken en GGZ-organisaties zijn daarop voorbereid. Zo is er voldoende ruimte in de wachtkamer door meer tijd tussen de afspraken in te plannen. Huisartsen hebben een apart spreekuur voor mensen met coronaklachten. Bij de behandeling of verzorging van patiënten dragen zorgverleners beschermingsmiddelen. Waar nodig staan er plexiglas schermen. En natuurlijk gelden de corona-basisregels.

Verpleeg- en verzorgingshuizen
In onze verpleeghuizen en wijkzorgcentra hebben in deze corona-tijd extra veiligheidsmaatregelen genomen. Daardoor kan een zieke of besmette bewoner niet in contact komen met anderen. Bezoekers blijven welkom als ze zich aan de hygiëne- en huisregels houden. Bewoners kunnen gewoon naar buiten voor een wandeling of andere activiteiten, zolang dit past binnen de maatregelen van de overheid.

In de volgende video benadrukt ook longarts Pathman Pasupathy – net als net als huisarts Jeroen Smeets, verpleegkundige ouderenzorg Thea Offermans en sociaal-psychiatrisch verpleegkundige Roel Debets – nogmaals de boodschap:

Aan deze campagne werken mee: Adelante, Anders Beter Centrum, Cicero Zorggroep, CZ, Envida, GGD Zuid Limburg, Huisartsen en Huisartsenposten in Zuid-Limburg, Keerderberg, Koraal, Maastricht UMC+, MeanderGroep, Mondriaan, PlusPunt MC, Sevagram, Stadspoli Maastricht, VGZ, Vivantes, Zorg Groep Beek, Zorghuis Beek en Zuyderland.