- 14 June 2021 -

De Juiste Zorg op de Juiste Plek

Om de zorg toekomstbestendig te maken is het nodig om de zelfredzaamheid van mensen te versterken. Een nieuw initiatief om de veerkracht van mensen te vergroten, is de inzet van hulp via zelfhulpgroepen. Als onderdeel van De Juiste Zorg op de Juiste Plek gaat het Ministerie VWS  het voorbeeld van de aanpak in Zuid-Limburg helpen opschalen.

In de regio Heerlen en Sittard-Geleen, waar de partners van de Mijnstreekcoalitie op basis van Positieve Gezondheid werken aan toekomstbestendigheid van de zorg in de regio, zijn de eerste zelfhulpgroepen opgericht in samenwerking met zorgverzekeraar CZ en de Gemeente Heerlen en Gemeente Sittard-Geleen.

Burgerkracht Limburg heeft in drie jaar ongeveer 200 zelfhulpgroepen opgericht die elkaar als netwerk versterken. Wie een zelfhulpgroep wil oprichten, krijgt daarvoor scholing en training. Burgerkracht ondersteunt mensen (ervaringsdeskundigen) met het opzetten van een groep.
De website Zelfregietool.nl is ontwikkeld als informatieplatform om vragen te stellen en het aanbod van zelfhulpgroepen in beeld te brengen. Verder lees je hier persoonlijke verhalen en praktische informatie en tips over bijvoorbeeld het oprichten van een zelfhulpgroep.

Lees verder op De Juiste Zorg op de Juiste Plek.