- 20 May 2020 -

Focus op preventie

De gemeente Sittard-Geleen en zorgverzekeraar CZ richten zich met de coalitie op de toegankelijkheid en betaalbaarheid van zorg en ondersteuning in de Westelijke Mijnstreek. Na een inventarisatie onder de risicogroepen waarbij extra inzet voor preventie gewenst is kwam er een preventieplan met positieve gezondheid als leidend principe. Extra aandacht is er voor de activiteiten van huisartsenpraktijk Hartje Dorp in Munstergeleen. In deze praktijk lopen al veel kleinschalige samenwerkingsinitiatieven. Aan het woord is: Daphne Kagelmaker, beleidsmedewerker preventiecoalitie Sittard-Geleen.

We willen de juiste dingen doen om gezondheid én welzijn op populatieniveau te verbeteren. Met de focus op preventie.

Waarom een preventiecoalitie?

De Limburgers maken relatief veel zorgkosten en ervaren hun gezondheid slechter dan gemiddeld in Nederland. Bewoners doen vaak een beroep op professionele hulp en ondersteuning. Eén van de speerpunten in de coalitie is dan ook: bewoners ondersteunen zodat ze meer aandacht hebben voor elkaar en minder snel een beroep doen op de zorgverlening.

Wat is er gedaan in de periode 2017-2019?

De eerste fase van de coalitie gaf ons de mogelijkheid om de krachten te bundelen op het vlak van preventie en handen en voeten te geven aan samenwerking tussen financiers, de zorgverzekeraar, de gemeente, de zorgverleners en de bewoners of patiënten.

We signaleerden veel aandachtsgebieden zoals leefstijl problematiek bij jongeren en ouderen, mensen met GGZ Geestelijke gezondheidszorg  problematiek, eenzaamheid en zelfredzaamheid. We komen nu in de fase waarin we prioriteiten stellen, keuzes maken en verder aan de slag gaan.

Een verlenging van de subsidie voor de preventiecoalitie?

Graag zetten we in op een verlenging van de subsidie om af te maken waar we mee begonnen zoals keuzes maken en aan de slag gaan. Op korte termijn gaan we verder met projecten als ‘ondersteuning van mantelzorgers’ en ‘zelfhulp en zelfregie van patiënten en inwoners’.

Huisartsenpraktijk Hartje dorp

Hier gaan we de komende tijd graag mee verder.

Meer lezen?

Bekijk de Powerpoint met het programmaplan.

Bron: loketgezondleven.nl