- 20 September 2021 -

Landelijke conferentie ‘Een nieuwe generatie ouderen langer thuis’ on tour in Limburg

De Mijnstreek draagt een steentje bij

We worden met zijn allen steeds ouder en blijven het liefst zo lang mogelijk zelfstandig wonen in de eigen leefomgeving. Professionals uit diverse werkvelden én ouderen zelf werken steeds meer samen om dit mogelijk te maken. Hoe doen we dat samen in een veranderende samenleving en met een groeiende en diverse groep ouderen? Op woensdag 7 juli stonden o.a. deze vragen centraal in de regiotour met op het digitale podium diverse inspirerende initiatieven uit de provincie Limburg.

Een van de talkshows ging over wat er allemaal komt kijken bij regionale samenwerking. Michèle van den Bragt (programmamanager kerncoalitie Mijnstreek) en Inge Jochem (ketenregisseur/programmalijncoördinator Ouderenzorg, Kerncoalitie Mijnstreek) schoven vanuit hun ervaring in de Mijnstreek aan bij dagvoorzitter Ben van Essen, onderzoeker Jerôme van Dongen (Zuyd Hogeschool) en Frits Suntjes (actieve pensionado). Samen gaven ze inzicht in wat er allemaal komt kijken bij een goede samenwerking en werd verdiept op de interprofessionale samenwerking in ouderenzorg in de Mijnstreek. Wat is de gezamenlijke ambitie, welke vormen van samenwerking werken hier goed en hoe worden burgers in deze samenwerking betrokken? Wil je de talkshow terugkijken? Zie hier.

Maar wat merken burgers nu van deze samenwerking? De concrete “parade van pitches” lichtte een tipje van de sluier op. Het behandelpaspoort vanuit de Mijnstreek is hier als goed voorbeeld uitgelicht door Manon Beckers-Houx en Jesper Biesmans. Een paspoort aan de hand waarvan het gesprek over wensen en grenzen gevoerd kan worden ten aanzien van iemands laatste levensfase. Met als doel: eigen regie in handen houden. Meer zien? Kijk dan hier de parade van pitches terug (van 6.08.57 tot 6.10.33 voor de pitch over het behandelpaspoort).