- 06 December 2022 -

image

Onlangs bracht Barbara Goezinne, directeur generaal Curatieve Zorg van Ministerie VWS, samen met haar collega Vincent Theunissen een werkbezoek aan Zuid-Limburg. Zij hadden een ontmoeting met partners van Trendbreuk Zuid-Limburg, de Mijnstreekcoalitie (Mijn Leven Gezond) en Alliantie Santé. De ontmoeting vond plaats in Geleen-Zuid, waar sprake is van een langjarige domeinoverstijgende aanpak om gezondheid, leefbaarheid en veiligheid in de wijk te verbeteren.

VWS kwam langs om te leren van een regio die gekenmerkt wordt door grote gezondheidsproblemen, maar ook door jarenlange samenwerking in een ‘netwerk van netwerken’ om de problemen integraal aan te pakken. In het kader van het transformatieproces van IZA, GALA en WoZo wil VWS weten hoe het in de praktijk werkt om de maatschappelijke opgaven samen aan te pakken. Lessen die van groot belang zijn voor niet-vrijblijvende regionale samenwerking. “Het gaat om maatwerk en leidend is wat in de praktijk werkt”, aldus Barbara Goezinne.

​​​​​​​Communitymanager Bart Temme van ZOwonen gaf in de Zuidkamer een inkijkje in de praktische manier waarop leefwereld en systeemwereld elkaar in het winkelcentrum ontmoeten, waardoor mensen in Geleen-Zuid beter geholpen worden.
Verloskundige Claudia Brouwers sprak met veel passie over het belang van sociale verloskunde en de positieve ervaringen met het programma Kansrijke Start van Trendbreuk.
Lilo Crasborn en Samira Guerrouj vertelden over de PlusPraktijken in ‘Hotel Wagenaarzicht’. Een plek waar bestuurders en beleidsmakers kunnen ervaren hoe het is om in de Wagenaarflat in Geleen-Zuid te leven en te wonen. In de PlusPraktijken worden huisartsen door de kracht van het collectief ontlast en ontstaat er meer tijd voor de patiënt. Hier valt veel te leren over wat er bij komt kijken om een lerende netwerkorganisatie te ontwikkelen.