- 01 July 2022 -

Ouderenzorg in de Mijnstreek: Oost West Thuis Best

Op 28 juni jl. vond in de Hanenhof te Geleen een succesvol symposium plaats over het ‘landschap van de Ouderenzorg in de Mijnstreek’ onder enthousiasmerende leiding van Joop Wolters/dagvoorzitter op gympen. Alle stoelen waren bezet door professionals uit de gehele Mijnstreek met diverse achtergronden, maar allemaal betrokken bij ouderenzorg in en rondom de huisartspraktijken. Zij hadden met elkaar gemeen te geloven in het belang van netwerksamenwerking voor ouderen in een kwetsbare positie in de regio en deze met elkaar verder te willen verkennen en bevorderen.

De plenaire lezingen begonnen met elkaar ‘over de streep’ zien te halen bij  stellingen doorspekt met zeer herkenbare situaties en uitdagingen uit de praktijk door twee regionale Kaderhuisartsen ouderengeneeskunde (Yvonne Smeets en Judith Pleunis), waarna vervolgd werd met uitleg over het vinden van het juiste bed de juiste zorg voor als een oudere niet meer thuis kan wonen (Nicole Thomas en Gosewien van Klaarbergen). Tenslotte werden diverse bomen in het bos gewezen inzake ondersteuning en advies voor de eerstelijnspartners bij complexe vraagstukken (Frank Guldemond en Yvonne Smeets).

Tevens konden de ruim 130 deelnemers kiezen uit twee van de vijf aangeboden workshops;

  • Proactieve zorgplanning met mensen met dementie
  • MDO ouderenzorg
  • Transmurale zorgafspraken
  • (Semi) Spoedzorg voor ouderen
  • Palliatieve zorg

Tijdens een smaakvol buffet en in de pauzes was er ruim gelegenheid tot het bezoeken van de informatiemarkt waar diverse collega’s met posters, folders en bevlogen toelichtingen verschillende aspecten van de ouderenzorg belichtten. Want dat er veel aspecten zijn, en netwerksamenwerking essentieel is om te komen tot de juiste zorg op de juiste plaats, is helder! De tasjes konden gevuld worden met verschillende materialen. Op grond van de reacties van de deelnemers, smaakt dit naar meer!

De posters, plenaire sessie presentaties en workshoppresentaties vindt u hier.

Heeft u ideeën, vragen of wensen in relatie tot dit symposium/artikel; aarzel dan niet contact op te nemen met de organisatoren (collega’s van de huisartsengroepen: HOZL & Meditta/MCC Omnes/HaCo West) via: scholingen@hozl.nl of opleidingenmeditta@meditta.nl.