- 16 October 2019 -

Staatssecretaris Blokhuis onder de indruk van succesvol implementatiemodel GLI healthyLIFE

Afgelopen maandag kwamen zorgprofessionals uit heel Nederland in Nieuwegein samen om hun ervaringen te delen rondom de implementatie van de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI). Een bijeenkomst georganiseerd op verzoek van staatssecretaris Paul Blokhuis (Ministerie van VWS) in samenwerking met RIVM. Gedeputeerde Housmans (Provincie Limburg) en projectleider Jorn van Harwegen den Breems (Ecsplore) kregen het podium om de succesvolle resultaten van de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) healthyLIFE in de Westelijke Mijnstreek te presenteren. Vervolgens ontving een onder de indruk geraakte Blokhuis namens alle samenwerkende partijen het healthyLIFE Implementatiemodel. Een GLI-model dat ook voor andere regio’s in Nederland als goed voorbeeld kan dienen.

image

HealthyLIFE is een multidisciplinaire ketenaanpak waarbij bewegen, gedrag, voeding, slaap, stress en ontspanning centraal staan. Uniek aan dit concept is de toevoeging van de componenten bewegen en Positieve Gezondheid vanuit het sociaal domein. Hierdoor ligt de focus binnen één aanpak op zowel leefstijlcoaching als beweegcoaching. De eerste resultaten over doorverwijzing vanuit huisartsen en het aantal deelnemers zijn positief. Deelnemers en huisartsen zelf zijn ook enthousiast. Evenals de projectleiders Jorn van Harwegen den Breems  en Linda Creemers. Zij hebben samen geschreven aan het Implementatiemodel GLI van healthyLIFE.

Het model bevat ervaringen en adviezen over de uitrol in de Westelijke Mijnstreek en Midden-Limburg. Van Harwegen den Breems: “Met dit model willen we ook handvatten bieden aan andere regio’s in Nederland om anderen snel en eenvoudig in staat te stellen GLI-programma’s zo effectief, efficiënt en succesvol mogelijk te implementeren en uit te rollen. Natuurlijk zijn we net van start gegaan en leren we nog steeds elke dag bij, maar de behaalde resultaten zijn heel positief. Ik geloof echt in dit concept.”

image

Integrale samenwerking draagt bij aan succes
Eind 2016 besloten CZ, zorggroep Meditta en Stichting Ecsplore om samen vorm te geven aan een GLI waarin Coaching op Leefstijl (CooL) is geïntegreerd en doorontwikkeld. Deze samenwerking resulteerde in 2018 in healthyLIFE. HealthyLIFE is nu een project van Ecsplore, ontwikkeld met verschillende organisaties binnen zorg- en welzijn zoals de gemeente Sittard-Geleen, Institute Positive Health, Fontys Sporthogeschool, CZ en wordt uitgevoerd in samenwerking met onder andere Meditta en Anders Beter.
HealthyLIFE is daarbij mogelijk gemaakt door steun van onder andere de Provincie Limburg,  gemeenten, CZ en de Rabobank Westelijke Mijnstreek en draagvlak binnen regionale netwerken zoals Anders Beter en de preventiecoalitie Sittard-Geleen.