Terugblik Mijnstreeksymposium over de mentale gezondheid van ouderen

- 04 May 2023 -

Terugblik Mijnstreeksymposium over de mentale gezondheid van ouderen

De tweede editie van het Mijnstreeksymposium over ouderenzorg was 6 april jl. wederom succesvol. Binnen één week waren alle 120 plaatsen uitverkocht! Professionals met uiteenlopende achtergronden uit de regio wilden graag meer leren over het thema van dit jaar: de mentale gezondheid van ouderen.

In het programma passeerden zowel tips om de mentale gezondheid (en tevens je lijf!) in balans te houden waarvoor alle deelnemers het aan den lijve ondervonden in de afsluitende Tai Chi demonstratie. ‘De Zorg voor Ouderen’ letterlijk in beweging! Alsook werden persoonlijkheidsstoornissen bij ouderen en onbegrepen gedrag bij mensen met dementie gepassioneerd toegelicht door respectievelijk Bas van Alphen en Marion Vromen. Uiteraard ontbraken daarbij tips voor signalering en interventies niet.

Er waren 4 workshops te volgen waarin

  1. Janine Collet depressie vs dementie toelichtte op basis van een casus;
  2. Maurice Rooijen zorgen en vragen in relatie tot de financiële wereld voor kwetsbare ouderen van heldere informatie voorzag;
  3. Monique van Heesch-Webers de eigen regie en zelfredzaamheidb.v. Positieve Gezondheid voor het voetlicht bracht; en
  4. Theo Trompetter een workshop verzorgde over Ouderenmishandeling.

Maar het ging niet alléén om inhoud in de Hanenhof. Tijdens een uitgebreide en goed verzorgde pauze was er tijd om elkaar te ontmoeten, nieuwe relaties te leggen tussen professionele en informele partners uit de regio die diverse marktkraampjes hadden ingericht op de heuse Informatiemarkt.

Beide Kaderhuisartsen Ouderengeneeskunde van de Mijnstreek (Yvonne Smeets in de Meditta-regio en Judith Pleunis in de HOZL-regio) kijken met grote tevredenheid terug op deze middag. Joop Wolters was net als de eerste keer, ook nu onze energieke dagvoorzitter op gympen die alles in goede banen leidde.

Conclusie: Ouderenzorg is een prachtig werkterrein en volop in beweging!

Download hier de presentaties