- 30 November 2019 -

image

Grote waardering voor transmurale intervisie avonden over gesprekken met patiënten in palliatieve levensfase

Vanuit een gezamenlijk initiatief van HOZL en MCC Omnes zijn 2 intervisie avonden georganiseerd voor huisartsen, medisch specialisten en verpleegkundig specialisten uit de Mijnstreekregio. Ruim 65 professionals namen deel. Zij spraken met elkaar over het voeren van gesprekken met patiënten in een palliatieve levensfase. Vragen als, ‘wat weerhoudt je soms’, ‘wanneer en ook hoe begin je zo’n gesprek’ en ‘wat is het verschil tussen een markeringsgesprek en een time out gesprek’ passeerden de revue. Een terugblik.

 

Na een welkom in het Toon Hermanshuis (respectievelijk in Heerlen en Sittard) vertelt Mirjam Willemsen (huisarts en zelf in een palliatieve levensfase) over haar persoonlijke ervaringen, zoals ook recentelijk in een interview in Medisch Contact. Hierop volgt een centrale inleiding door Fabienne Warmerdam (internist oncoloog) en Wilbert Dominicus (huisarts) over het landschap van palliatieve zorg in Nederland en de Mijnstreekregio.

Het grootste deel van de avond voeren de aanwezigen – in groepjes van 5-6 personen en met begeleiding van een lid van het Transmuraal Palliatief Advies Team-  persoonlijke gesprekken aan de hand van eigen casuïstiek. Ervaringen en het delen van tips staan centraal alsook elkaar vragen stellen. Want, zo blijkt bij inventarisatie aan het begin: iedereen vindt dit type gesprekken voeren best lastig.

De vier essentiële vragen van Atul Gawande (arts en schrijver van ‘’Being Mortal’’) kunnen daarbij behulpzaam zijn:

  • Wat weet u van uw ziekte en de toekomstverwachtingen?
  • Waar bent u bang voor en waar hoopt u op?
  • Wat zijn uw doelen – wat wilt u doen?
  • Hoe veel last/lijden wilt u verdragen om die doelen te bereiken?
image

Uit de evaluaties blijkt grote waardering voor deze interdisciplinaire intervisie. De aanwezigen gaan actiever aan de slag te gaan met gespreksvoering over de tijd die kostbaar wordt voor mensen waarvoor genezen niet meer mogelijk is, ofwel Advanced Care Planning.

Gezien de intervisiebijeenkomsten enthousiast zijn ontvangen, volgen er hoogstwaarschijnlijk nieuwe bijeenkomsten in 2020. Mocht u hierin geïnteresseerd zijn, dan kunt u contact opnemen via info@mcc-omnes.nl of info@hozl.nl.