- 15 December 2020 -

image

Verbinding van medisch en sociaal domein

Voor de gemeente Sittard-Geleen is de coalitie Mijnstreek een samenwerking tussen het medische en het sociale domein. Waarbij het medische domein echt gaat over medische zorg en het sociale domein over ondersteuning, hulp en soms ook zorg vooral gericht op participatie, het kunnen meedoen in de samenleving.

Wethouder Leon Geilen: “Sinds de komst van de nieuwe Wmo en Jeugdwet zie je dat gemeenten en zorgverzekeraars steeds meer partners zijn geworden: juist vanuit de verbinding van dit medische en sociale domein. Een verbinding die heel belangrijk is omdat in beiden domeinen preventie centraal staat. Preventie in termen van voorkomen, maar vooral van inzetten op positieve gezondheid. Hoe kunnen gemeente en zorgverzekeraars, samen met formele en informele maatschappelijke organisaties en inwoners ervoor zorgen dat mensen zich gezonder voelen en gezonder worden of gezond blijven. Daar hebben CZ en Sittard-Geleen elkaar gevonden en middels de preventiecoalitie een goede samenwerking vormgegeven”.

“De aanpak Positief Gezond Munstergeleen is een eerste resultaat van de preventiecoalitie. CZ en gemeente zijn samen aan de slag om hier vorm en inhoud aan te geven met een centrale rol van de huisartsenpraktijk Hartje Dorp, organisaties als de GGD, PIW en Ecsplore en een bewoners-vertegenwoordiging. Ook HealthyLIFE is een goed voorbeeld van een succesvolle samenwerking. Deze nieuwe gecombineerde leefstijlinterventie stimuleert deelnemers hun leefstijl kritisch onder de loep te nemen én om beweeg- en voedingsgewoonten te veranderen. Een kleine aanpassing in de leefstijl kan al gezondheidswinst opleveren. Verder levert ook de ketenaanpak jongeren met overgewicht en obesitas een bijdrage aan Positieve Gezondheid.”