- 10 October 2018 -

Vrouwen met borstkanker starten zelfregiegroep

Praten met iemand die hetzelfde meemaakt! Dat helpt!

Pascal Geurts, hoofdassistente in het gezondheidscentrum Hoensbroek Noord, krijgt in mei 2015 te horen dat ze borstkanker heeft. In 2018, het jaar dat ze moet stoppen met werken, hoort zij dat zij over het initiatief van zelfregiegroepen. Geurts kent Brigitte de Jong uit de praktijk, die in 2016  te horen kreeg dat ze borstkanker had.
In januari 2018 besluiten ze samen om met vier andere vrouwen een groep te starten. Inmiddels bestaat de groep uit 11 vrouwen met borstkanker. Ze komen één keer per vier weken samen in het gezondheidscentrum en in de tussentijd houden ze via onder andere een WhatsApp-groep  onderling contact.

Pascal: "Mijn drive is om anderen te laten zien dat het hebben van borstkanker NIET het einde van de wereld is. Kijk alsjeblieft naar wat er allemaal nog wel mogelijk is."

Vanaf het begin ervaren de deelnemers een prettige open sfeer en veel wederzijds vertrouwen. Het blijkt een warm nest waar iedereen opvallend veel zorg en begrip voor elkaar heeft.

Lees het gehele interview uit de nieuwsbrief van HOZL

MijnZorg wil inzetten op de zelfregie van mensen door te stimuleren om meer gebruik te maken van de ervaring van anderen, het principe van zelfhulp. Zelfhulp maakt dat mensen zich meer gaan verdiepen in hun onderwerp of probleem waardoor zij zich meer verantwoordelijkheid gaan voelen voor hun eigen gezondheid en hun keuzes daarin. Vandaar dat zelfhulp een stimulans kan zijn naar meer zelfregie. lees meer over dit initiatief ‘Via zelfhulp naar zelfregie’ op onze website.